Maatschappelijke Uitvaarten Amersfoort – aandacht van de pers

Het project Maatschappelijke Uitvaarten Amersfoort heeft recent de aandacht getrokken van de KRO-NCRV. In hun serie Laten we wat meer naar elkaar omkijken hebben Beitske, Carlijn en René interviews en opnamen gemaakt met Bram van de Zijden (spreker bij uitvaarten) en Hans Meijerink (uitvaartondernemer).

Vooral onze motivatie om ons in te zetten voor de uitvaarten in opdracht van de gemeente Amersfoort was het onderwerp. Kijk naar de korte documentaire Een waardig afscheid voor iedereen.

 

Gemeentelijke Uitvaarten

Zo’n tien tot twintig keer per jaar overlijdt er in de gemeente Amersfoort iemand die geen familie heeft of van wie de familie helemaal geen geld heeft om de begrafenis of crematie te verzorgen. In zo’n geval moet volgens de wet de gemeente de uitvaart laten verzorgen. De gemeente Amersfoort besteedt die uitvaarten uit aan Meijerink Uitvaartzorg. De gemeente betaalt alleen het graf of de crematie, de kisten het bewaren en vervoeren van de overledene.

 

Maatschappelijke Uitvaarten

Maar een uitvaart zonder bezoekers, zonder plechtigheid en zonder condoleance met koffie, doet vaak geen recht aan het respect dat ieder mens ook na overlijden verdient. En familie en vrienden hebben een zekere vorm van plechtigheid bij het afscheid nodig om hun verdriet te verzachten. Zeker als iemand kennelijk niet in (financieel) optimale omstandigheden verkeerde. Daarom doet Meijerink Uitvaartzorg, bovenop het door de gemeente betaalde deel, meer aan een gemeentelijke uitvaart. Vrijwillig en onbetaald. Dat is het project Maatschappelijke Uitvaarten Amersfoort.

 

Medewerkers en deelnemers

Daarbij worden we bijgestaan door enkele vrijwilligers en sponsoren. Regelmatig helpen Bram van der Zijden en Bea van de Hoef ons door de inhoud van de afscheidsplechtigheid voor hun rekening te nemen. Andere vaste deelnemers zijn bloemkunstenaar Wolter Strijker, gereformeerde kerk de Kandelaar en Après la Vie, een bureau voor hulp bij het levenseinde. Een deel van de kosten van de sprekers wordt betaald door bijdragen van onder andere de Protestantse Kerk Nederland.

 

Vrijwilligers gevraagd

Wilt u ook meewerken aan het project? Hou onze Facebookpagina in de gaten. Daar wordt geregeld gevraagd om vrijwillige medewerkers aan de uitvaarten.

Nieuw uitvaartcentrum in Amersfoort

Na een lange voorbereidingstijd begint ons nieuwe kleinschalige uitvaartcentrum De Piramide vorm te krijgen. In de laatste week van oktober hebben we de sleutels gekregen en konden we aan de slag met de verbouwing en inrichting. Als alles goed gaat kunnen we het uiterlijk 1 januari in gebruik nemen.

In het nieuwe uitvaartcentrum, aan de Utrechtseweg 266 in Amersfoort, komt ons kantoor, mortuarium en een afscheidskamer. Apart is een grote garage voor de rouwauto en de andere spullen die we gebruiken, zoals de kistenvoorraad. Alles heel praktisch bij elkaar.

 

Afscheid nemen

De afscheidskamer is bedoeld voor korte afscheidsbezoeken aan een overledene die in het mortuarium verblijft. Er kunnen naar schatting maximaal circa 20 mensen tegelijk afscheid nemen. Er is dus geen ruimte voor plechtigheden. Die houden we liever in een andere zaal. Een zaal die zo goed mogelijk past bij de overledene of de nabestaanden, zoals een restaurant, kerk, cafétuin, sportkantine of wat we ook maar kunnen bedenken, samen met de nabestaanden. O ja, of gewoon in de aula van de begraafplaats/crematorium natuurlijk.

 

Afscheidshuis De Poort

Net als ons Afscheidshuis De Poort (neem een kijkje in het huis via deze link) wordt De Piramide stijlvol ingericht. Afscheid nemen van iemand die je lief is, is al moeilijk genoeg. Een huiselijke, warme omgeving verzacht de pijn iets.

Afscheidshuis De Poort blijft gewoon in gebruik als onze 24-uurskamer. Daar kunnen de nabestaanden overledenen onbeperkt bezoeken omdat ze een eigen sleutel van het huis krijgen.